Skip links

Káva s IgloBrothers

Káva nápoj ktorý je, bol alebo bude každodennou súčastou v našich životoch. Dalo by sa povedat že cukor a mlieko „vyrieši“ pitelnosť každej kávy, pravda je však taká že káva je velmi špecifický nápoj a zasluži si aj špecifický prístup.

Čo je špeciálne na našej káve?

V prvom rade je dôležitá kvalita prípravy, ktorá sa začína čistotou. Všetko, cez čo káva preteká a čoho sa dotýka, treba pravidelne čistiť. Akákoľvek káva, výberová, lacná, drahá, horká, kyslá, ak pôjde cez špinavý mlynček, o ktorý sa nikto nestará, a kávostroj, ktorý sa nečistí a bude doň tiecť zavápnená voda, káva bude zlá. Nie je to teda vždy len o káve, ale aj o čistiacom procese. Čistiť páky, používať chemku na čistenie trysiek atď.

Ako často by malo prebiehať takéto čistenie?

Niektoré procesy sú ťažšie, iné ľahšie. Hlavy, trysky, páky, sitká na pákach, konvičky či hopper na zrno treba čistiť každý deň. Vnútru mlynčeka a kávostroja sa venuje počas celkového repasu  odborník.

 

Aký ďalší krok na vytvorenie dokonalej šálky kávy nastáva po splnení technických záležitostí?

Hovoríme o káve, takže veľmi dôležitá je káva samotná. Aj u nás rastie trend, že prevádzky ponúkajú viac druhov kávy. Nejde len o to, ako chutí, ale aj akým spôsobom sa do prevádzky dostane – kde sa to zrno dopestuje, kto ho pozbiera, kde sa upraží… Veľa z nás určite pozná spojenie „fair trade“, čo znamená „spravodlivý obchod“, čiže ju nevypestovali v otrokárskych podmienkach. Zberač kávy zarába v priemere od 5 do 10 dolárov denne, čo nie je adekvátne ocenenie práce. Preto vzniká veľké množstvo malých pražiarní a značiek kávy, aby sa malými krôčikmi znevýhodnili veľké firmy, ktoré skupujú kávové zrno vo veľkom, miešajú ho, upražia a majú svoju značku. Bez ohľadu na všetky vyššie spomenuté faktory.

 

Akú kávu ponúka hotel Ostredok?

Máme dva typy kávy. Prvá je tradičná, s názvom Tma v Tme. Keďže ľudia sú stále zvyknutí na horkú chuť kávy, je obľúbenejšia. Praží ju malá rodinná pražiareň Coffee Sheep v Trenčíne. Túto zmes vyvíjali rok a stal sa z nej bestseller a absolútny hit tmavo praženej „zmesky“ (robusty a arabiky).

Druhá káva sa mení, vždy je to výberovka, vypestovaná malými farmármi. Dáva sa veľký pozor na to, aby všetky kríčky boli z rovnakého druhu kávovej čerešne. Zbiera sa väčšinou rukami a aj proces spracovania, o ktorý sa starajú domáci farmári, je šetrný ku káve. Praží sa svetlejšie. Bežný človek, zvyknutý na horkejšiu chuť kávy, povie, že je kyslá. My radi používame pojem acidná či ovocná, keďže si zachováva veľkú škálu chuťového profilu a je možnosť spozorovať viac rôznych chutí.

Z každého zrna ponúkame všetky typy prípravy: mliečne, nemliečne, vodové, silnejšie, slabšie… V ponuke máme aj alternatívne mlieko – ovsené od britskej firmy Minor Figures.

Prečo chutí horká káva horko a prečo je medzi ľuďmi stále taká populárna?

Deje sa to pražením. Tým, že je pražená pri vyššej teplote a pečie sa dlhšie, vypúšťa zo seba množstvo olejov a iných zložiek. Tým pádom sa stane mastnou a chuť je plnšia a horká. Je to prirodzený vedľajší efekt praženia, keďže je viac upečená.

 

Čo je u vás najfrekventovanejší kávový nápoj?

Espresso a cappuccino z blendu Tma v Tme.

 

Zanechajte komentár

Používame cookies pre lepší zážitok z návštevy stránky.